[...] drobnoustrojów. Witamina C ponadto wpływa na zwiększenie wydzielania interferonu, który reguluje układ odpornościowy i działa antywirusowo. To jedne ze znacznych funkcji, jakie odgrywa ta witamina. Ilość korzystnych działań witaminy C na nasz organizm jest bardzo szeroka, tak samo jak skutki jej hipowitaminozy. Jak widać dostarczenie [...]
[...] Makaron nie tuczy, jest źródłem wartościowych składników spożywczych (m.in. skrobi i błonnika), jest niskokaloryczny i zawiera mało tłuszczu. Tuczące są za to dodatki, jakie do niego serwujemy - sosy, mięso, sery. Mrożone warzywa i owoce tracą cenne wartości odżywcze? Po części tak, ale są to straty niewielkie. Mrożonki są bardzo dobrym [...]
[...] faktem, że skład aminokwasowy białek serwatkowych jak i białek jajecznych jest najbardziej optymalny dla rozbudowy białek mięśniowych człowieka. Wszystkie inne białka, jakie niestety, sa stosowane często do gainerów bardzo niskiej jakości ( o ile w tym przypadku może być o jakości mowa?) W żadnym wypadku nie będą mogły uchodzić za białka [...]
[...] Najlepsza jest oliwa określana jako "extra virgin", jednak w sklepach często pod taką nazwą sprzedawana jest oliwa, która ledwo co spełnia stawiane wymagania. Kryteria, jakie ma ona spełniać określa International Olive Oil Council, której członkami są wszystkie kraje produkujące oliwę, z wyjątkiem USA. Najlepsze właściwości oliwy ujawniają [...]
[...] ich ilość. Zupełnie rezygnujemy z cukru rafinowanego. Podobnie z różnych syropów typu glukozowo-fruktozowy. Te nie mają żadnych prozdrowotnych skutków, a same negatywy. ‘jakie zatem źródła węglowodanów wybierać?’ Makarony, ryże, kasze, płatki owsiane, czasem ziemniaki. ‘Ale na forum każą zrezygnować z ziemniaków!’ Cóż, zupełnie z nich nie [...]
[...] i transportuje je do wnętrza komórek, w których kwasy tłuszczowe zostają przekształcone w energie. Oprócz zasadniczych i najbardziej istotnych dla sportowców funkcji, jakie pełni L-karnityna tj. przyśpieszenia redukcji tkanki tłuszczowej, podwyższenia wydolności organizmu, zwiększenia produkcji energii, ograniczenia tworzenia i [...]
[...] nie do końca spalonego surowca. W szczególnych okolicznościach oba te produkty stają się zabójcze dla ludzi cieszących się ciepłem bijącym od pieca. Niestety, spalanie, jakie odbywa się wewnątrz naszego organizmu, pozostawia równie szkodliwe produkty uboczne. Dzieje się to w sposób następujący: prawidłowo spalany atom tlenu zawiera cztery [...]
[...] np. witamin mają ludzie jedzący mięso Jedzenie wegetariańskie jest smaczniejsze i prostsze w przyrządzaniu-np.ryż z warzywami na patelni-około 20 minut, odgrzanie 2 minuty, jakieś mięso szybciej? Czemu człowiek zaczął jeść mięso? Człowiek ma budowę jelit, zębów WSZYSTKOŻERCY, nie drapieżcy-i MIĘSO U NASZYCH PRZODKOW TO prawdopodobnie PADLINA... [...]
[...] zawiera je obie; efedryna bardziej pobudza, a synefryna podtrzymuje termogenezę bez wyraźnego pobudzenia ośrodkowego układu nerwowego. Nie ma żadnych dowodów na poparcie jakiegoś szczególnego sposobu dawkowania dla obu substancji (innego niż zalecany przez producenta). Generalnie efedryna - w dawce 16-24 mg - jest główną substancją [...]
[...] Council, odpowiedni poziom antyoksydantów może zapewnić dieta uwzględniająca nie mniej niż dwa różne owoce i trzy porcje różnych jarzyn dziennie. Tylko rodzi się tu pytanie: jakie owoce i jakie warzywa? Z pól i sadów nawożonych sztucznie i opryskiwanych pestycydami kilkanaście razy w okresie wegetacji? Wróćmy jednak do antyoksydantów. [...]
[...] je na jednonienasycone, których najlepszym przedstawicielem jest oliwa z oliwek , oraz wielonienasycone, których przedstawicielami są ryby morskie, orzechy. Tak więc, wiemy jakie tłuszcze nam są potrzebne. Inna kwestia to technologia ich wykorzystania. Oliwy z oliwek używamy na zimno, czyli do sałatek, spaghetti, ryżu. Do smażenia używamy oleju [...]
[...] Nie możemy bowiem zapomnieć, że w 50-60% składamy się z wody, a ponadto woda stanowi do 75% naszych mięśni. Co więcej, wszystkie procesy biochemiczne i fizjologiczne jakie zachodzą w naszym ustroju przebiegają w jej obecności. Zatem pijmy jak najwięcej. Usprawni to przemianę materii, ułatwi trawienie i pozbywanie się toksyn z organizmu, [...]
[...] nieprzetworzone, świeże i urozmaicone. WOLNE RODNIKI Ostatnio w wielu publikacjach, audycjach radiowych i telewizyjnych pojawia się pojęcie wolnych rodników i szkodliwości, jakie niosą one dla zdrowia. Czym właściwie są te wolne rodniki? Otóż nazywamy tak wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian [...]
[...] 0 - 5) Kalorie spożyte w ciągu całego dnia podlicz wieczorem. Po kilku dniach przeanalizuj, czy ilość kalorii jest zgodna z zaleceniami. Jeśli zjadłeś zbyt dużo - pomyśl, jakie popełniłeś błędy. Podkreśl na czerwono produkty, które były w Twojej diecie niewłaściwe i należy zastąpić innymi, o mniejszej kaloryczności. PAMIĘTAJ: dobry skutek [...]
Z biblioteki Dobrego Dietetyka... Chcąc zdrowo odżywiać się, musimy wiedzieć nie tylko jakie produkty wybierać, a których unikać, ale także jak z nimi postępować. Wystarczy jedno pociągnięcie nożem, zbyt wczesne zanurzenie w garnku lub niewłaściwa temperatura smażenia, by wszystko co zdrowe w ułamku sekund zniknęło z talerza. Przygotowując [...]
[...] specjalistyczna wiedzą z dziedziny odżywiania, lub polega na wyłącznym głodzeniu się. 1. Najczęstszą metodą stosowaną przez młode dziewczyny jest głodzenie się. Zagrożenia, jakie niesie ten sposób na młodym ciele nie są od razu widoczne, lecz owocują ich nasileniem w przyszłości. Bardzo groźna może się okazać anemia, której początki są [...]
[...] warto. Nie musisz do nas pisać – my już znamy Twoją odpowiedź. Tydzień 1 Pierwsze 7 dni poświęć na rozpoznanie głównych błędów w swojej diecie. Musisz sobie uświadomić , jakie jedzenie sprzyja Twojej nadwadze i zmienić swoje złe nawyki na dobre. Węglowodany: jedz tylko dwie kromki chleba dziennie "Chleb jest pełen węglowodanów prostych, [...]
[...] wciągnął przeciwnika w atak, doprowadził do jego odkrycia, skontrował. Rezultat - ciężki nokaut Rizzo. Woronow: Dlatego właśnie jedną z najbardziej nieprzyjemnych rzeczy, jakie mogą się przydarzyć przed walką, to zmiana rywala, kiedy przygotowanie już zostało wykonane. Przygotowanie poprawia możliwości fightera w specyficznych typach akcji, a [...]
[...] 0 - 5) Kalorie spożyte w ciągu całego dnia podlicz wieczorem. Po kilku dniach przeanalizuj, czy ilość kalorii jest zgodna z zaleceniami. Jeśli zjadłeś zbyt dużo - pomyśl, jakie popełniłeś błędy. Podkreśl na czerwono produkty, które były w Twojej diecie niewłaściwe i należy zastąpić innymi, o mniejszej kaloryczności. PAMIĘTAJ: dobry skutek [...]
[...] preparatów , o podobnym składzie i niejednokrotnie o tej samej wadze ale oferowanych przez dwie różne firmy , tak znacznie się różnią ?. Podstawową informacją z jakiej trzeba zdawać sobie sprawę jest to , iż firmy które oferują nam tak szeroki asortyment odżywek i innych preparatów wspomagających nasz wysiłek , najczęściej nie są [...]